Hopp til innholdet

Sånn finner du det beste lånet for deg

  • av
Sånn finner du det beste lånet for deg

Det å ta opp lån er noe som er veldig vanlig. Vi tar opp studielån fra staten mens vi går på universitetet, vi låner til bil og bolig og vi bruker noen ganger lånetjenester som kortsiktige lån når vi har behov for det. Men hvordan finner man egentlig det beste lånet i forhold til det behovet man har – og hva er det man burde tenke på før man underskriver en avtale om lån? Her får du noen tips om akkurat det – sånn at du skal bli litt mer klar til å velge! Så les videre.

Det er mange som tenker at det å ta opp et lån ikke er en særlig god idé, og dette kan være sant. Om det er en god idé å ta opp et lån eller ikke er nemlig noe som i høy grad bestemmes av økonomien din og ikke minst hvilke muligheter du har for tilbakebetaling. Og det kommer vi tilbake til, men først: hvilke lån passer best til hvilke typer behov?

Forskjellige lån til forskjellige behov

Når det kommer til å låne penger er det utrolig mange forskjellige lån man kan velge mellom, og det kan derfor være ganske utfordrende å finne det som er det helt riktige for akkurat deg og din situasjon. Her får du noen tips og råd til hvordan du kan gå frem for å se hva som eventuelt passer for deg.

  1. Undersøk hvilke muligheter som er tilgjengelige for deg. Kanskje er det noen du kan utelukke med en gang og konsentrere deg om færre muligheter.
  2. Sjekk ut hva vilkårene og betingelsene på lånene er, sånn at du kan sammenligne disse.
  3. Sett opp budsjettet ditt, og få fult overblikk over økonomien din, sånn at du lettere kan se om du har råd til de forskjellige lånene. Se på hvor mye du skal betale tilbake totalt, og hvor mye du skal betale tilbake hver måned, og se om dette går opp med økonomien din på både kort og lengere sikt.
  4. Se på hvilket lån som er mest opplagt. Ikke kjøpt bolig med forbrukslån, her kan det lønne seg å ta opp et boliglån. Men hvis du skal kjøpe bil, kan både et billån eller et forbrukslån være relevant, så sjekk ut hva som er mest opplagt og ikke minst sammenlign mulighetene hvis det er flere mulige lånetyper som virker opplagte.

Husk dette før du skriver under på et lån

Når man skal låne penger er det viktig at man tar seg tid til å sette seg inn i hva lånet innebærer – både på overflaten og alt det som står med smått. Les derfor alltid vilkår og betingelser på lånene når du sammenligner mulighetene dine, sånn at du også tar dette med i beregningen når du skal velge den beste muligheten for deg.

Kanskje du vil bli overrasket over et lån som kanskje ikke ser ut som det beste, men har de beste vilkårene og betingelsene når du nær studerer dem. Så vær nøye i prosessen din.